Rillettes z łososia i zielonego pieprzu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Powiemy tak , kuchnia francuska ma w sobie to coś. Polecamy, wypróbujcie ten prosty, a czy smaczny przepis ? Dla nas TAK

  • 60 min

Składniki:

  • 1 bagietka
    750 ml wody
    125 ml wytrawnego białego wina
    1 cebula grubo posiekana ( 80 g )
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    300 g filetów z łososia
    100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach
    60 g masła miękkiego
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    1 łyżka zielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rillettes z łososia i zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rillettes z łososia i zielonego pieprzu 1. W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut, aż ryba była miękka. Zestawiłem z ognia i ostudziłem w wywarze przez 5 minut, następnie odcedziłem. Usunąłem z filetów skórę i ości. Mięso rozgniotłem widelcem. Dodałem wędzonego łososia, masło, skórkę z cytryny, zielony pieprz , odsączony z zalewy, odsączyłem i grubo posiekałem. Dokładnie wymieszałem. Masę rybna przełożyłem do 4 kokilek o pojemności 125 ml i ostudziłem w temperaturze pokojowej. Podałem z wcześniej przygotowanymi grzankami , tzn. pokrojoną bagietką na kromki o grubości 1 cm i opieczoną w piekarniku oraz ogórkami kiszonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować