Razowe ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, miękkie, pulchne i pyszne!! Czego chcieć więcej! Idealne by wykorzystać sezonowe owoce. Można przygotować je bowiem nie tylko z rabarbarem:).Dodatek mąki razowej sprawia, że możemy się nim zajadać z nieco mniejszymi wyrzutami sumienia:). POLECAM!!!

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Ciasto:
    • 250 gram mąki razowej pszennej, typ 2000,
    • 150 gram mąki pszennej tortowej,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 5 jajek,
    • 200 gram cukru,
    • 200 gram masła,
    • 100 gram margaryny mlecznej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • 3 łodygi rabarbaru,
    • cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Razowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie rabarbaru 1. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm.
  • suche składniki 2. W dowolnym naczyniu łączymy ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia.
  • dodawanie jajek 3. Masło oraz margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Składniki ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Masę ucieramy około 5 minut.
  • dodanie suchych składników 4. Po tym czasie dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto wychodzi dość gęste.
  • przed pieczeniem 5. Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Po upieczeniu ciasto studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować