Rafaello z migdałami

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Szybki deser bez pieczenia. Z filiżanką kawy też może być romantycznie. Takie rafaello osłodzi niejedno popołudnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 paczki krakersów
    300g kokosu
    100g migdałów
    2 budynie waniliowe
    1l mleka
    1 kostka masła
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, można dodać troszkę cukru waniliowego i ewentualnie 2 łyżki maki ziemniaczanej żeby budyń był gęściejszy.
    Budyń studzimy.
  • 2. Między czasie w rondelku topimy 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru oraz cukier waniliowy (całe opakowanie chyba że wcześniej dodałysmy do budyniu).Gdy to się rozstopi dodajemy 100g kokosu i na lekkim gazie rumienimy intensywnie mieszając żeby kokos się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. MASA:
    Kostkę masła ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Gdy masa się połączy dodajemy 200g kokosu i 100g migdałów ew. troszkę migdałów zostawiamy na dekorację. Wszystko razem mieszamy łyżką.
  • 4. Na blaszce układamy krakersy - smarujemy masa - znów krakersy - znów masa - krakersy - na wierzch masa i posypujemy wcześniej zrumienionym wystudzonym kokosem.
    Chłodzimy w lodówce co najmniej 6 godzin.

Porady

Do masy budyniowej można dodać ajerkoniak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować