Ciasto Rafaello

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

To ciasto jest marzeniem dla wielbicieli kokosowych słodkości.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 1/3 szkl. oleju
    - ¾ szkl. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    - 2,5 szkl. mleka
    - 3 żółtka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cukier waniliowy
    - pełna szklanka cukru
    - 30 dag masła
    - 20 dag wiórek kokosowych
    - ½ szkl. soku z cytryny lub spirytusu (bądź innego alkoholu)

    Ponadto:
    - opakowanie krakersów
    - 1 galaretka agrestowa
    - 1 op. śnieżki
    - 1 szkl. schłodzonego mleka
    - kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, olej i ubij na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem. Małymi porcjami wsypuj do masy jajecznej i delikatnie mieszaj. Wyłóż do formy 24x24, wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 20 min. w temp. 165 st.
  • 2. W ½ szkl. mleka roztrzep żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Dodaj rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia. Masło ucieraj, stopniowo dodając budyń. Na końcu dodaj sok/alkohol i kokos. Całość dokładnie utrzyj.
  • 3. Na biszkopt wyłóż połowę masy kokosowej i przykryj krakersami, następnie druga połowa masy i kolejna warstwa krakersów. Galaretkę rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Pozostaw do ostygnięcia. Mleko zmiksuj ze śnieżką, dodając stopniowo tężejącą galaretkę. Wstaw na chwilkę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylej na krakersy. Całość możesz posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować