Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, olej i ubij na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem. Małymi porcjami wsypuj do masy jajecznej i delikatnie mieszaj. Wyłóż do formy 24x24, wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 20 min. w temp. 165 st.
2.W ½ szkl. mleka roztrzep żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Dodaj rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia. Masło ucieraj, stopniowo dodając budyń. Na końcu dodaj sok/alkohol i kokos. Całość dokładnie utrzyj.
3.Na biszkopt wyłóż połowę masy kokosowej i przykryj krakersami, następnie druga połowa masy i kolejna warstwa krakersów. Galaretkę rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Pozostaw do ostygnięcia. Mleko zmiksuj ze śnieżką, dodając stopniowo tężejącą galaretkę. Wstaw na chwilkę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylej na krakersy. Całość możesz posypać kakao.
Komentarze