Racuszki drożdżowe smak dzieciństwa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i puszyste racuchy. Idealne jako przekąska. Często zabieramy je na wycieczki. Smak dzieciństwa

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn :
    40 g drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru

    Ciasto :
    500 g mąki pszennej
    szczypta soli
    250 ml ciepłego mleka
    1 jajko o temp pokojowej
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru

    Oraz:
    Olej lub inny tłuszcz do smażenia

    Do podania : cukier puder lub ulubiony syrop
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Racuszki drożdżowe smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn :
    Do wysokiej miski wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać składniki i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie.
  • Racuszki 2. Ciasto :
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, jajko oraz cukry. Wymieszać łyżką.
    Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Racuszki 3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 2.5 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
    Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Racuszki odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem lub polać syropem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować