Racuszki drożdżowe smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn :
Do wysokiej miski wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać składniki i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie.
2.Ciasto :
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, jajko oraz cukry. Wymieszać łyżką.
Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 2.5 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Racuszki odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem lub polać syropem.
Smacznego!
Komentarze