Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasto, które jest dla mnie kulinarnym symbolem sezonu rabarbarowego. Niby zwyczajne, a przywołuje na myśl dzieciństwo i kuchnię mojej Mamy.

  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTO:
    - jajko kurze,: 4 sztuki
    - cukier biały kryształ: 1 szklanka
    - mąka pszanna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia plaska lyzeczka: 1 łyżeczka
    - margaryna roztopiona: 100 gramów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    NA KRUSZONKĘ:
    - masło: 1 łyżka
    - cukier biały kryształ: 3 łyżki
    - mąka pszanna: 3 łyżki
    OWOCE:
    - rabarbar obrany i pokrojony w kostkę: 700 gramów
    - truskawki - świeże: 10 sztuk
    DODATKI:
    - cukier puder do obsypania: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy na grube plastry. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę palcami rozcieramy na nieduże okruszki, przypominające konsystencją piasek. Jajka ucieramy z cukrem - za pomocą miksera-aż do momentu otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zaś na końcu cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Ucieramy,aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki owoców i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy w temp 200 stopni około 40-50 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

tartaletki

To może cię zainteresować