Pyszny tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po żółtku. Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. godziny w 180stopniach. Studzimy i kroimy na 3 części.
Masa:
Budynie ze szklanką cukru przygotowujemy na mleku, studzimy i miksujemy z masłem. 1 mleczną i 1 gorzką czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy cały czas mieszając. Wlewamy 2 kieliszki alkoholu. Odkładamy trochę masy na wierzch i boki. Do reszty dodajemy drobno pokrojoną drugą mleczną czekoladę.
Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z cukrem i wódką. Na pierwszy blat nakładamy połowę masy z czekoladą i posypujemy połową wiśni, kładziemy drugi blat i czynności powtarzamy, trzeci blat i boki smarujemy odłożoną masą. Dekorujemy.
Komentarze