Pyszny tort cytrynowy Marioli ;)

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ,którzy cenią sobie orzeźwiający smak cytryny .

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22cm :

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Składniki na ciasto:

    3 blaty biszkoptowe upieczone według tego przepisu


    Składniki na krem:

    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
    otarta skórka z 3 cytryn
    4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
    5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
    4 jajka
    1 i 1/4 szklanki cukru
    370 g masła, miękkiego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Napoje

Pyszny tort cytrynowy marioli ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu :

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

    Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

    Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

    Wykonanie kremu:

    W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

    Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach.

    Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zważy ).

    Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.

    Gotowe blaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.

    Przełożyć masą (masy jest bardzo dużo i na pewno wystarczy na przełożenie i udekorowanie tortu.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować