Pyszne Eklerki

  • wyświetlono: 1064 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Tej pyszności nie można, nie lubić!

Patilajna
  • 20min

Składniki

Ciasto parzone:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka
Krem karpatkowy lub budyń

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne Eklerki

  • 1. W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
    Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Eklerki powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
  • 2. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
  • 3. W środek eklerek przełożyć krem karpatkowy, który musimy zrobić według przepisu na opakowaniu, lub wykorzystać po prostu budyń waniliowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieeklerki
 

Komentarze

Podobne przepisy

eklerki

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Waniliowe eklerki

Pyszne eklerki z waniliową delikatną...

Mini eklerki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Mini eklerki

Pyszne mini eklerki przekładane...

Domowe Eklerki

Dodane przez: wronulka1

Domowe Eklerki

Pyszne domowe eklerki, przełożone...

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

image-1abl843

Dodane przez: KuchniaPoli

Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym

BABSKIE EKLERKI ŚMIETANOWE I BUDYNIOWE

Dodane przez: paulinka020591

WIOSENNE EKLERKI BABSKIE EKLERY

Najpyszniejszy deser na niedzielne...