Pyszna Babcina Kartoflanka

4.48 (155 ocen)

Gotowała ją kiedyś moja babcia,teraz ja gotuje.

Składniki:

  • pół kilograma wędzonych kości
    3 marchewki
    3 pietruszki
    3 kostki rosołowe
    1 łyżka Vegety
    kilogram ziemniaków
    mąka i śmietana do zabielenia
    1 średnia cebula
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pyszna babcina kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości wkładamy do garnka,obieramy marchewkę,pietruszkę i kroimy w plasterki,przekładamy do kości.Wlewamy tyle wody,aby zakryć zawartość garnka i wrzucamy kostki rosołowe.Gotujemy aż kości i warzywa będą miękkie.Obieramy ziemniaki,kroimy w kosteczkę i gotujemy z odrobiną soli w osobnym garnku.Gdy ziemniaki już się ugotują połowę z nich ucieramy na gładkie puree i dodajemy do kości i warzyw.Dobrze mieszamy.Mieszamy mąkę ze śmietaną i małymi porcjami dodajemy do zupy,aby nie zrobiły się grudki.Na koniec kroimy w kosteczkę cebulkę,smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka,dodajemy także ugotowane,pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kartoflanka

4.99 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kartoflanka

Klaudia0318 Pyszna zupa ziemniaczana :) Tania i łatwa :) 20 min

To może cię zainteresować