Puszysty truskawkowiec

4.5 (184 ocen)

  • 20 min

To ciasto uwielbiają moje dzieci znika z talerza w mgnieniu oka.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    1 śnieżka na wodę
    1 galaretkę truskawkową

    na wierzch:
    1galaretka i truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Puszysty truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić z cukrem na sztywną pianę
    dodać żółtka delikatnie mieszać
    dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewać przez sitko
    piekarnik nastawic na 180st.i wstawic zaraz biszkopt
    Piec 30-35min
    (Teściowa mnie nauczyła żeby nie nagrzewac piekarnika przed włożeniem ciasta a biszkopty wychodzą jej rewelacja)
  • 2. 1 galaretkę rozmieszac w szklance gorącej wody
    śnieżkę ubic według przepisu dodac tężejącą galaretkę wymieszac
  • truskawkowiec 3. biszkopt przekroic na dwie części środek przełożyć masą na wierzch położyć truskawki i zalac galaretką ( tężejącą już)

Porady

można zrobic mus z paru truskawek i dodac do masy będzie miała bardziej wyrazisty smak, biszkopt jak jest za suchy można skropic go wodą z cukrem waniliowym będzie smaczniejszy Biszkopt można zrobic po swojemu bo każdemu inaczej wychodzi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować