Moje ulubione jedzonko to racuchy jabłkowe z dodatkiem jogurtu naturalnego.Tradycyjny przepis urozmaiciłam dodając jogurt naturalny lub wersję z powidłami i jogurtem naturalnym.Bardzo smaczne słodkie danie ,łatwe do zrobienia i tanie.
20 min
Składniki:
8-10 jabłek lub powidła śliwkowe
1 i 1/2 szklanki mąki
2 jaja
2 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego(1000 gram)
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nowa wersja racuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka trę na tarce o grubych oczkach
W osobnym naczyniu robię ciasto-do mąki dodaję jajka,sypkie produkty i jedno opakowanie jogurtu naturalnego.
Miksuje to aby powstało jednolite lejące ciasto -dodaje do ciasta jabłka i mieszam łyżką.
Smażę na patelni na rozgrzanym oleju -łyżką nabieram porcje na racuchy.
Zarumienione ciepłe racuchy (ułożone na talerzu)smaruję jogurtem naturalnym(Ci którzy lubią mocno słodkie dania polecam posypać jeszcze po wierzchu cukrem).
Pyszne są też te racuchy w wersji z powidłami śliwkowymi zamiast jabłek-po prostu nie dodajemy jabłek do ciasta ale gotowe racuchy smarujemy po wierzchu powidłami a wszystko inne jest tak samo jak w wersji z jabłkami.
Racuchy najsmaczniejsze są ciepłe i świeże -fajne jest połączenie gorących racuchów z zimnym jogurtem naturalnym.
Komentarze