Pomarańczowe placuszki (typ jedzenia słono-słodki)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Na pomysł ten wpadłam ,ponieważ zostały mi ziemniaki z obiadu i chciałam je jakoś zużyć.Zawsze staram się wykorzystać to co mam w domu i często eksperymentuję podczas robienia posiłków- lubię urozmaicać potrawy.Ten przepis ,który przysyłam Państwu jest bardzo prosty,szybki , tani i smaczny.

  • 20 min

Składniki:

  • około pół kilograma ugotowanych ziemniaków(może być ciut więcej)
    1 jajo
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    mąka
    przyprawa typu " vegeta"(do smaku)
    curry(dwie szczypty)
    pieprz(dwie szczypty)
    zioła prowansalskie lub kminek mielony do smaku(ja dałam dwie szczypty)
    5 łyżek i sosu pomidorowego(np. z kartoniku)
    bułka tarta
    olej do smarzenia

Pomarańczowe placuszki (typ jedzenia słono-słodki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrupiące pomarańczowe szybko znikają z talerza 1. Ostudzone ugotowane ziemniaki ugnieść na jednolitą masę,dodać jajo ,sos pomidorowy i sypkie przyprawy,dodajemy mąkę ziemniaczaną i potem po trochę mąkę zwykłą ciągle mieszając czy ugniatając by uzyskać niezbyt rzadką masę ,z której można łatwo ulepić kotleciki.
    Takie pomarańczowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na patelni aż będą lekko przyrumienione.
    W rzeczywistości placki są naprawdę pomarańczowe(zdjęcie nie oddaje rzeczywistości).

Porady

można polać sosem np: grzybowym najlepiej pikantnym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy