Pumpkin Apple Cake

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pyszne ciasto dyniowo jabłkowe przełożone puree z dyni

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 400g purée z dyni
    1/2 szklanki (120ml) oleju
    2 jajka
    160g cukru
    160g mąki pszennej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    3g(pół łyżeczki) sody oczyszczonej
    3g(pół łyżeczki) soli
    330ml śmietanki 30%
    około 5 g żelatyny
    10g galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
    5g margaryny do wysmarowania tortownicy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Pumpkin apple cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku do miski przekładamy 200g purée z dyni,130g cukru,cukier wanilinowy, wlewamy olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem. W osobnej misce mieszamy suche składniki(mąkę,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną,sól,przyprawę do piernika) i wszystko razem mieszamy . Następnie do mokrej mieszanki stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki, krótko mieszając do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wlewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez 35-40 min(to tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
    Gdy ciasto będzie nam stygło zabieramy się za ubicie bitej śmietany.
    Zanim zaczniemy ubijać śmietanę odlewamy trochę do szklanki do wymieszania z galaretką i żelatyną.
    Śmietanę ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i odstawiamy na bok. Galaretkę(proszek) i żelatynę mieszamy z odlaną śmietanką i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na około minutę do momentu rozpuszczenia się żelatyny i galaretki( co jakiś czas mieszając). Możemy również rozpuścić wkładając szklanke do gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną mieszankę śmietany z żelatyną i galaretką powoli wlewamy do ubitej śmietany ciągle mieszając
    Upieczone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy pozostałym purée z dyni i wykładamy na nie wymieszaną śmietanową masę. Wszystko przykrywamy górną częścią ciasta. Ciasto najlepiej jest włożyć na noc do lodówki.
    Na koniec ciasto możemy posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować