Pumpkin apple cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku do miski przekładamy 200g purée z dyni,130g cukru,cukier wanilinowy, wlewamy olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem. W osobnej misce mieszamy suche składniki(mąkę,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną,sól,przyprawę do piernika) i wszystko razem mieszamy . Następnie do mokrej mieszanki stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki, krótko mieszając do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wlewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez 35-40 min(to tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie nam stygło zabieramy się za ubicie bitej śmietany.
Zanim zaczniemy ubijać śmietanę odlewamy trochę do szklanki do wymieszania z galaretką i żelatyną.
Śmietanę ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i odstawiamy na bok. Galaretkę(proszek) i żelatynę mieszamy z odlaną śmietanką i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na około minutę do momentu rozpuszczenia się żelatyny i galaretki( co jakiś czas mieszając). Możemy również rozpuścić wkładając szklanke do gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną mieszankę śmietany z żelatyną i galaretką powoli wlewamy do ubitej śmietany ciągle mieszając
Upieczone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy pozostałym purée z dyni i wykładamy na nie wymieszaną śmietanową masę. Wszystko przykrywamy górną częścią ciasta. Ciasto najlepiej jest włożyć na noc do lodówki.
Na koniec ciasto możemy posypać cukrem pudrem
Komentarze