mięso mielone 40 dag
kasza manna 2 łyżki
mąka do obtaczania
cebula 3,5 sztuki
pieczarki 15 sztuk
przyprawa kuchenna
liść laurowy 1-2 sztuki
ziele angielski
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Pulpety w cebulowo-pieczarkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać kasze mannę, drobno pokrojoną połówkę cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować pulpety i obtaczać w mące.
Pozostałą cebule obrać, pokroić w plastry. Pieczarki umyć, pokroić w plastry albo na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule i zeszklić. Następnie dodać pieczarki i razem przesmażyć.
Przełożyć do rondla, podlać sporą ilością wody, liść laurowy i ziele angielskie. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
Włożyć przygotowane pulpety, doprawić do smaku i dusić razem ok. 15 minut. można doprawić przyprawą kuchenną.
Komentarze