Karkówka po staropolsku z jałowcem

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczny kawał mięsa, natarty przyprawami to propozycja zamiast kupnej wędliny na kanapki. Jest pyszna.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karkówka 1,5 kg
    czosnek 1 główka
    cebula 2 sztuki
    owoc jałowca 1 łyżka
    pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
    suszony majeranek 1 łyżka
    sól morska do smaku
    przyprawa do mięsa wieprzowego 1 łyżka
    oliwa 100 ml
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Dodatki Wędliny

Karkówka po staropolsku z jałowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć oliwą . W moździerzu utrzeć ziarno jałowca z kolorowym pieprzem , wymieszać z majerankiem, solą oraz przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dokładnie karczek z każdej strony. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, można go uformować poprzez związaniem sznurkiem.
  • Przed pieczeniem 2. Obłożyć przekrojonym na pół, nie obranym z łusek czosnkiem, oraz pokrojoną na ćwiartki cebulą, włożyć na całą noc do lodówki, aby naszedł przyprawami. Naczynie zamknąć.
    Następnego dnia piec około 1, 5 godziny w 180*c.
    Po wystudzeniu kroić na plastry, podawać jako wędlina na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jałowiec Majeranek Wędlina Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować