Ptysie z kruszonką i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wodę i masło zagotować.
Pomieszać, żeby masło się rozpuściło.
Wyłączyć gaz i wsypać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.
Dokładnie razem wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia.
Wyciskać na blaszkę okrągłe porcje ciasta o średnicy 6 cm.
KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę zagnieść razem.
Masę umieścić między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na 2 milimetry.
Przełożyć do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie wykrawać z ciasta okręgi o średnicy 6 cm.
Każdy krążek ułożyć na uformowanym ptysiu.
Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut w 200 st C.
Ostudzić.
MASA
Miękkie masło utrzeć do białości na puch.
Porcjami dodawać masę krówkową.
Połączyć.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Wyciskać porcje masy na górze każdego ptysia.
Komentarze