Ptysie z kruszonką i masą krówkową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

wyglądają i smakują wyśmienicie

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO

    1 szklanka wody
    90 gram masła
    1 szklanka mąki pszennej
    4 duże jajka
    szczypta soli

    KRUSZONKA

    80 gram masła
    70 gram brązowego drobnego cukru
    80 gram mąki pszennej

    MASA

    100 gram masła
    300 gram masy krówkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie

Ptysie z kruszonką i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wodę i masło zagotować.
    Pomieszać, żeby masło się rozpuściło.
    Wyłączyć gaz i wsypać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
    Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia.
    Wyciskać na blaszkę okrągłe porcje ciasta o średnicy 6 cm.

    KRUSZONKA

    Składniki na kruszonkę zagnieść razem.
    Masę umieścić między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na 2 milimetry.
    Przełożyć do zamrażarki na 30 minut.
    Po tym czasie wykrawać z ciasta okręgi o średnicy 6 cm.
    Każdy krążek ułożyć na uformowanym ptysiu.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 30 minut w 200 st C.
    Ostudzić.

    MASA

    Miękkie masło utrzeć do białości na puch.
    Porcjami dodawać masę krówkową.
    Połączyć.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
    Wyciskać porcje masy na górze każdego ptysia.

    Ptysie przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować