Marcinek

4.5 (166 ocen)

Jest po prostu pyszne, a jakie proste.

Składniki:

  • Składniki na placki:

    0,5 kg mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    jajko
    żółtko
    12,5 dag masła
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 łyżeczki sody

    Składniki masy:

    500 ml śmietany 36 %
    1/2 szklanki cukru pudru
    cukier wanilinowy
    1,5 łyżki żelatyny
    starta czekolada na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 5-6 części, cieniutko rozwałkować i piec każdy placek 8 - 10 minut w temperaturze 200° C na jasny, słomkowy kolor.


    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, cukier puder, a na koniec rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę(przestudzoną). Masą smarować placki. Wierzch posmarować śmietaną, posypać czekoladą. Schłodzić, najlepiej przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować