Przekąski piwne

4.5 (196 ocen)

Paluchy drożdżowe do piwa. Z doświadczenia wiem, że sięgają po nie również dzieci. Są pyszne. za sprawą różnych dodatków każdy rodzaj smakuje inaczej.

Składniki:

  • 1/2 op drożdży
    150 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    250 g mąki
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy
    1 żółtko do posmarowania

    Dodatkowo:
    łyżka koncentratu pomidorowego wymieszana z łyżeczką suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek) oraz
    cieniutkie plasterki szynki szwarcwaldzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Przekąski piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże przełożyć do miski. Dodać wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać wszystko i odstawić na 10 minut, aż rozczyn się spieni.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać sól i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko, po czym dodać olej. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste można dodać troszkę mąki. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wyjąć je na stolnicę i zagnieść raz jeszcze. Ciasto podzielić na pół.
  • zakąski piwne 4. Z jednej części rolować długie i cienkie paluchy, które smarujemy najpierw żółtkiem a potem mieszanką pomidorowo-ziołową.
  • zakąski piwne 5. Z drugiej części formować krótsze i grubsze paluchy. Również posmarować je żółtkiem i owinąć szynką szwarcwaldzką.
  • 6. Paluchy układać na blasze. Piec w 180 stopniach aż się zezłocą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować