Ciasto znane i lubiane we Francji, Włoszech i Maroku. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-pound-cake/
30 min
Składniki:
jogurt naturalny o pojemności 170-180 g (kubeczek po jogurcie posłuży do odmierzania reszty składników),
kubeczek oleju,
3 kubeczki mąki,
3 jajka,
skórka z jednej cytryny,
szczypta soli,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier: kilka łyżek cukru pudru plus odrobinę wrzącej wody, wiórki kokosowe
Proste ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, skórkę i proszek wymieszać, W drugiej misce połączyć trzepaczką resztę składników, połączyć wszystkie składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, małej tortownicy lub blaszki o wymiarach 25x2. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a po ostudzeniu lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze