proste ciasto jogurtowe

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Ciasto znane i lubiane we Francji, Włoszech i Maroku. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-pound-cake/

  • 30 min

Składniki:

  • jogurt naturalny o pojemności 170-180 g (kubeczek po jogurcie posłuży do odmierzania reszty składników),
    kubeczek oleju,
    3 kubeczki mąki,
    3 jajka,
    skórka z jednej cytryny,
    szczypta soli,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    na lukier: kilka łyżek cukru pudru plus odrobinę wrzącej wody, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Proste ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, skórkę i proszek wymieszać, W drugiej misce połączyć trzepaczką resztę składników, połączyć wszystkie składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, małej tortownicy lub blaszki o wymiarach 25x2. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a po ostudzeniu lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować