potrawka z szynki wg Ewy

4.5 (195 ocen)

  • 50 min

Bardzo ekonomiczne i syte danie, możemy do niego dorzucić dowolne warzywa, które aktualnie mamy w lodówce lub zamrażarce :)

  • 50 min

Składniki:

  • około 500 gramów szynki wieprzowej
    0,5 puszki kukurydzy
    1 strąk czerwonej papryki
    200 gramów pieczarek
    1 duża cebula
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka wg uznania
    1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z szynki wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę (smażyć wszystko razem mieszając, do zeszklenia cebuli).

    Następnie gulasz zalać wrzącą wodą, dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska ( u mnie około 40 minut), sos uzupełnić wodą, zagotować. W połowie gotowania mięska dodać pokrojoną na plasterki marchewkę.

    Pieczarki dokładnie umyć, obsuszyć na sicie, pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, dodać do sosu, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, znów zagotować, potem dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, pogotować wszystko razem około 5 minut, jeśli trzeba doprawić.

    Sos można zagęścić w razie potrzeby 1 łyżką mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimniej wody.

Porady

Potrawka świetnie się sprawdzi również i z łopatką wieprzową,kurczakiem lub wołowiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować