Potrawka z szynki wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę (smażyć wszystko razem mieszając, do zeszklenia cebuli).
Następnie gulasz zalać wrzącą wodą, dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska ( u mnie około 40 minut), sos uzupełnić wodą, zagotować. W połowie gotowania mięska dodać pokrojoną na plasterki marchewkę.
Pieczarki dokładnie umyć, obsuszyć na sicie, pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, dodać do sosu, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, znów zagotować, potem dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, pogotować wszystko razem około 5 minut, jeśli trzeba doprawić.
Sos można zagęścić w razie potrzeby 1 łyżką mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimniej wody.
Porady
Potrawka świetnie się sprawdzi również i z łopatką wieprzową,kurczakiem lub wołowiną.
Komentarze