Ten pomysł podkradłam teściowej, ale zrobiłam troszkę w innej wersji.
3 godz.
Składniki:
około 1,5 kg łopatki (lub 4 pojedyczne filety z kurczaka)
5 dużych pieczarek
2 duże cebule
1por ( lub 2 papryki czerwone)
przyprawa czerwona Delicat Knorra
mała łyżeczka chilli
3 - 4 ząbki czosnku
pieprz, sól
0,5 szklanki oleju / oliwy
tacki aluminiowe na grilla
Potrawka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynowanie mięsa:
Łopatkę kroimy na kostkę ( małe kawałki jak do gulaszu). W misce mieszamy 4 łyżki przyprawy Delicat, pieprz, sól, wyciśnięte ząbki czosnku, chilli i trochę oleju. Mieszankę wylewamy na mięso i dobrze je nacieramy. Odstawiamy.
2.Międzyczasie kroimy cebulę na kostkę, pieczarki w talarki i pora w krążki.
3.Warzywa wrzucamy do mięsa, dodajemy pozostały olej i wszystko mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
4.Wyjmujemy naszą potrawkę na tacki aluminiowe i stawiamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy około 30 min. aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu spryskujemy wodą żeby się nie przypalało. Podajemy z surówką.
Porady
Można przykryć tacki folią aluminiową, gdy nie posiadamy zamykanego grilla.
Komentarze