Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z nich pestki i płyn. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Oczyszczone pomidory układamy skórką do dołu w suszarce do suszenia warzyw i owoców. Pomidory suszymy całą noc, po 3 godzinach suszenia pomidory solimy solą morską, posypujemy suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy do nich 1/2 czosnku. Pomidory wtedy przejdą zapachem czosnku i bazylii. Pomidory będą ususzone gdy brzegi zaczną się zwijać i marszczyć a w środku są suche.
2.Olej lub oliwę mocno podgrzewamy ale uważając aby nie do doprowadzić do wrzenia. Pomidory wrzucamy do słoika dodajemy trochę czosnku, 2 ziarna pieprzu, gałązkę tymianku posypujemy bazylią potem warstwę pomidorów czosnek i wlewamy ciepłą oliwę. Pomidory układamy do 3/4 słoika zostawiając miejsce aby po wlaniu oliwy mogły napuchnąć. Pomidory w czasie wlewamy oliwy będą delikatnie zkwierczeć i puchnąć jest to normalne zjawisko które świadczy że oliwa ma odpowiednią temperaturę i pomidory są dobrze ususzone. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem aby się zassały.
Komentarze