Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Uwielbiam suszone pomidory często je wykorzystuję do sałatek i innych potraw więc w tym roku postanowiłam zrobić swoje domowe.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 4 kg pomidorów Lima
    sól morska
    8 ząbków czosnku
    4 gałązki tymianku
    1 l oliwy lub oleju
    8 ziaren pieprzu
    4 łyżeczki bazylii świeżej lub suszonej
    łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z nich pestki i płyn. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Oczyszczone pomidory układamy skórką do dołu w suszarce do suszenia warzyw i owoców. Pomidory suszymy całą noc, po 3 godzinach suszenia pomidory solimy solą morską, posypujemy suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy do nich 1/2 czosnku. Pomidory wtedy przejdą zapachem czosnku i bazylii. Pomidory będą ususzone gdy brzegi zaczną się zwijać i marszczyć a w środku są suche.
  • 2. Olej lub oliwę mocno podgrzewamy ale uważając aby nie do doprowadzić do wrzenia. Pomidory wrzucamy do słoika dodajemy trochę czosnku, 2 ziarna pieprzu, gałązkę tymianku posypujemy bazylią potem warstwę pomidorów czosnek i wlewamy ciepłą oliwę. Pomidory układamy do 3/4 słoika zostawiając miejsce aby po wlaniu oliwy mogły napuchnąć. Pomidory w czasie wlewamy oliwy będą delikatnie zkwierczeć i puchnąć jest to normalne zjawisko które świadczy że oliwa ma odpowiednią temperaturę i pomidory są dobrze ususzone. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem aby się zassały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować