Dania drobiowe są ulubionymi daniami mojej rodziny.Eksperymentuję z tym rodzajem mięsa i zawsze wychodzi coś pysznego!
2 godz.
Składniki:
1kg skrzydełek
ser tarty mozzarella
mały słoik koncentratu pomidorowego z ziołami pudliszki
kilka łyżek oleju
pieprz,sól,bazylia,zioła prowansalskie
0,7 kg ziemniaków
Skrzydełka z prowansalskimi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy,obsuszamy,solimy,pieprzymy,posypujemy dość obficie bazylią.
2.Koncentrat pomidorowy przekładamy ze słoiczka do miseczki,dodajemy olej.Wszystko mieszamy.Sosem smarujemy dokładnie skrzydełka.Odstawiamy do lodówki na min.2 godziny.
3.Po upływie tego czasu marynowania,skrzydełka wykładamy na blaszkę ,pieczemy ok.35-45 minut,przewracamy.
4.Umyte,obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałeczki.Gotujemy w osolonej wodzie ok.5 minut po zawrzeniu wody.Po tym czasie ziemniaki wykładamy na blaszkę,posypujemy ziołami prowansalskimi,zapiekamy ok 25 minut,jesli chcemy zeby były bardziej zapieczone przedłużamy czas o ok.15 minut.
5.kiedy skrzydełka zapieką się z obu stron,posypujemy po nich tarkowaną mozzarellą.Zapiekamy ok.3 minut do rozpuszczenia sera.
Komentarze