Zupa pokrzywowa

4.5 (152 ocen)

Jej smak pamiętam z dzieciństwa, a teraz postanowiłam zrobić ją sama. Wyszło pysznie :)

Składniki:

  • mała porcja rosołowa drobiowa
    1 litr wody
    4 ziemniaki
    1 mała marchewka
    2 kostki rosołowe
    pieprz
    garść młodych pokrzyw
    śmietana
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pokrzywowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową zalać wodą, wkroić marchewkę, dodać kostki rosołowe i gotować ok. 40 min, na małym ogniu.
  • 2. Pokrzywy zalać wrzątkiem i po ok 10 min, wyjąć wypłukać i drobno pokroić.
  • 3. Po 40 min gotowania dodać do zupy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować dalej ok 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodać pokrzywę.
  • 4. W ok 1/2 szkl śmietany wymieszać mąkę i delikatnie wlać do zupy. Zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować