Pyszna i łatwa w przyrządzeniu rolada pomidorowo-paprykowa wypełniona twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
50 g starego sera żółtego
30 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g serka typu almete
3 łyżki śmietany 18%
szczypiorek
rzodkiewka
sól i pieprz
Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić powoli dodając w małych porcjach gorącą wodę ciągle miksując. Następnie nie przestawiając miksować dodać koncentrat pomidory, słodką paprykę oraz ser żółty. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do masy z żółtek - wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka a następnie delikatnie przełożyć do pozostałych składników, dodać oliwę i wszystko razem wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
2.Po wyjęciu wyrzucić ciasto na mokrą ściereczkę, odlepić papier do pieczenia i zawinąć w roladę - odstawić do ostygnięcia. Farsz przyrządzić z miseczce dodając serki następnie śmietanę, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę oraz szczypiorek. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto rozwinąć i wysmarować przygotowanym twarożkiem a następnie zwinąć i wstawić na 2-3 h do lodówki.
Komentarze