Podwójny tort bezowy z jagodami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Efektownie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 białek
    szczypta soli
    300 g drobnego cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    500 g serka mascarpone
    1 puszka masy kajmakowej
    owoce sezonowe (u mnie jagody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Podwójny tort bezowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.

    Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

    Wystudzoną bezę położyć na paterze.
  • 2. Krem:
    Do miski wyłożyć mascarpone i masę kajmakową, zmiksować i odstawić do lodówki.
  • 3. Upieczone bezy przełożyć kremem i dodać owoce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować