Malinowa ambrozja

0 (0 ocen)

  • 2 min

Tort kokosowo-malinowy to uczta nie tylko dla podniebienia ale także dla oczu.

  • 2 min

Składniki:

  • Masa malinowa:
    pół kilograma malin (użyłam mrożonych)
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 galaretki malinowe

    Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    lekko ponad 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500 gramów mascarpone
    500 gramów kremówki
    7 łyżeczek żelatyny w proszku
    1,5 szklanki cukru pudru
    pół szklanki wrzątku
    pół szklanki wiórek kokosowych
    esencja wanilinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Malinowa ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa malinowa:
    W 150 ml wrzącej wody wymieszaj galaretki. Dodaj do malin cukier puder i sok z cytryny. Wymieszaj maliny z galaretką i przelej do tortownicy lub głębokiej miski. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała.
  • 2. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
    Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
    Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt.
  • 3. Masa serowa:
    1. Żelatynę wsyp do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Wymieszaj ser z połową cukru pudru mikserem.
    Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do mascarpone - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser.
    Dodaj pozostałą bitą śmietanę i esencję wanilinową do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.
  • 4. Wykończenie Ciasta:
    Połowę masy serowej wyłóż na biszkopt. Na środku ciasta umieść malinową galaretkę. Na galaretkę wyłóż pozostałą część masy serowej. Wstaw ciasto na noc do lodówki. Na drugi dzień udekoruj ciasto wiórkami kokosowymi, świeżymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować