Placuszki owsiane z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wczoraj narodziła się ochota na małe co nieco. Ja miałam ochotę na lekkie placuszki, a moja siostrzenica na truskawki. Połączyłyśmy nasze pomysły i tak powstały owsiane placuszki z musem truskawkowym :) Placuszki są niezwykle delikatne, smaczne i co najważniejsze - szybkie i proste w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 0,5 szklanki płatków owsianych (górskich)
    - 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 150 g jogurtu greckiego
    - 1 szklanka mleka
    - 4 łyżeczki cukru
    - szczypta soli
    - 2 jajka

    DODATKI:
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - truskawki (świeże, mrożone lub z kompotu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki owsiane z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.
  • 2. Jogurt grecki mieszamy z żółtkami, szczyptą soli oraz cukrem i łączymy z płatkami oraz mlekiem. Do powstałej masy dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do pozostałych składników i delikatnie łączymy wszystkie produkty.
  • smażenie 3. Porcje masy nakładamy na rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • 4. Placuszki polewamy musem truskawkowym, który możemy przygotować ze zmiksowanych świeżych, mrożonych lub "kompotowych" truskawek. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować