Placki ziemniaczane na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki i płuczę w zimnej wodzie. Ziemniaki ścieram na tarce do ziemniaków. Ziemniaczana pulpę przekładam na sito i zostawiam do odcieknięcia –nad miską. Sok będzie ściekał, a wraz z nim skrobia/mączka ziemniaczana, która będzie zbierać się na dnie miski. Zostawiam ziemniaki na sicie na 5-10 minut (można je oprószyć z wierzchu mąką, by nie ściemniały). Do masy dodaję posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, przyprawiam - jeżeli masa jest bardzo rzadka dodaję trochę mąki i smażymy placki.
Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na patelni. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
2.Placki można dalej przyrządzić na dwa sposoby:
Na podgrzanym placku układamy kiełbasę, ser i układamy na patelni, przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową i podgrzewamy, aż ser się rozpuści.
W wersji drugiej placki układamy na papierze do pieczenia, układamy kiełbaskę (w tej opcji nie podsmażamy jej), posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
Komentarze