Placki ziemniaczane na bogato

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i szybkie danie - można do niego wykorzystać placki ziemniaczane, które zostały nam z poprzedniego dnia.

  • 40 min

Składniki:

  • Placki:
    15 średnich ziemniaków,
    pół cebuli,
    ząbek czosnku,
    sól,
    świeżo mielony pierz,
    jajko,
    trochę mąki pszennej, orkiszowej lub ziemniaczanej,
    olej do smażenia,
    dowolne zioła, np. majeranek, zioła prowansalskie.

    Farsz:
    wiejska kiełbasa,
    ser żółty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki i płuczę w zimnej wodzie. Ziemniaki ścieram na tarce do ziemniaków. Ziemniaczana pulpę przekładam na sito i zostawiam do odcieknięcia –nad miską. Sok będzie ściekał, a wraz z nim skrobia/mączka ziemniaczana, która będzie zbierać się na dnie miski. Zostawiam ziemniaki na sicie na 5-10 minut (można je oprószyć z wierzchu mąką, by nie ściemniały). Do masy dodaję posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, przyprawiam - jeżeli masa jest bardzo rzadka dodaję trochę mąki i smażymy placki.
    Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na patelni. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • 2. Placki można dalej przyrządzić na dwa sposoby:
    Na podgrzanym placku układamy kiełbasę, ser i układamy na patelni, przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową i podgrzewamy, aż ser się rozpuści.
    W wersji drugiej placki układamy na papierze do pieczenia, układamy kiełbaskę (w tej opcji nie podsmażamy jej), posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować