Placki z cukinii z dipem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybki przepis na placuszki z cukinii

  • 40 min

Składniki:

  • 2-3 cukinie, około 400 g
    1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    3 dymki, drobno pokrojone
    125 g sera feta, pokruszonego
    2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
    2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
    1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
    1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    2 łyżki mąki
    pieprz
    2 jajka
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Dip jogurtowy
    250 g jogurt (najlepiej greckiego)
    1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę
    1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Dip

Placki z cukinii z dipem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć cukinię na grubej tarce i odstawić na 10 minut, aż cukinia będzie w miarę sucha.
  • 2. Przełożyć cukinię do dużej miski. Dodać czosnek, dymkę, ser, zioła, gałkę muszkatołową, mąkę i pieprz. Ubić jajka w misce i wymieszać razem z cukinią - ciasto będzie dość luźne
  • 3. Tymczasem, wymieszać jogurt, ogórek, koperek, pieprz. Przykryć i pozostawić do schłodzenia
  • 4. Rozgrzać olej na dużej, szerokiej patelni na średnim ogniu. Nakładać 4 duże łyżki ciasta i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym i włożyć do nagrzanego piekarnika (do czasu aż usmaży się wszystkie porcje). Smażyć kolejną partię ciasta w ten sam sposób.
  • 5. Podawać gorące z dipem jogurtowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jogurt Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować