Proste, szybkie ciasto. Słodkie, wilgotne, ananasowe ciasto powstało po to, aby kusić - zarówno smakiem, jak i widokiem. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika ;)
Składniki:
1 i 1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
3/4 kostki margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka ananasów w plastrach
Placek z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę o wymiarach około 35x 20 wyłożyć papierem do pieczenia.
8 łyżek cukru wysypać na patelnię i skameralizować - ma przejść od białego syropu po złocisty. Karmel wylać na przygotowaną blaszkę. Następnie ułożyć na niej plastry ananasa.
2.Przygotować ciasto. Margarynę roztopić i ostudzić. Żółta jajek oddzielić od białek i utrzeć je z połową szklanki cukru. W osobnej misce ubić białka dodając resztę cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do białek dodawać żółtka, margarynę i mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na ananasy.
3.Piec 40-45minut w 160-180st. Po upieczeniu wyłożyć z blaszki tak, aby spód był na wierzchu.
Komentarze