Placek makowy z galaretką

5 (145 ocen)

Lekki placek z pianką i wkładką makową z dżemem porzeczkowym.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    WKŁADKA MAKOWA:

    8 białek
    1 szklanka cukru
    1i 1/2 szklanki suchego maku
    7 łyżek mąki ( jeśli jajka były małe to wystarczy 5 łyżek mąki)

    PIANKA:
    3 bite śmietany "śnieżka"
    3 galaretki o smaku truskawkowym
    600 ml mleka
    2 i 1/2 szklanki wrzącej wody

    DODATKOWO:
    dżem z czarnej porzeczki
    wierzch:
    galaretka agrestowa i galaretka truskawkowa
    3 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    białka ubić z cukrem i dodawać po 1 żółtku. Dodać składniki sypkie i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać ocet i wymieszać bardzo delikatnie. Wylać ciasto do formy (26x34) i piec do 30 min w 180 st. C.
    Po wystudzeniu wierzch ("skórkę ") delikatnie ściąć i podzielić biszkopt na pół.
  • 2. WKŁADKA MAKOWA:
    ubić białka z cukrem i dodać mak z mąką - delikatnie wymieszać. Wylać do formy (26x34) i piec w 180 st C, 25-30 min.
    Po wystudzeniu podzielić na pół i przełożyć dżemem porzeczkowym. Należy tak złożyć placki aby zewnętrzne, przypieczone strony znalazły się wewnątrz.
  • 3. PIANKA:
    Śnieżki ubić z 600 ml mleka, dodać ostudzone galaretki rozpuszczone w wodzie, ponownie wymieszać.
  • 4. Połowę pianki wyłożyć na 1 część biszkoptu, przykryć wkładką makową a na to wyłożyć pozostałą część pianki i przykryć 2 częścią biszkoptu.
    Można odłożyć parę łyżek pianki na boki. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować