1.Przygotuj składniki do ciasta dag mąkę , dag miód , dag cukier puder, jajka i sody oczyszczonej . Połącz wszystkie składniki i wyrąb ciasto..
2.Ciasto podziel na 3 części . Rozwałkuj jedna cześć tak aby idealnie weszła do brytfanki ( ok 28cm na 40cm) ,przygotuj tak trzy brytfanki (pamiętaj aby nasmarować brytfanki masłem lub olejem aby ciasto nie przylepiło sie do brytfanki) . Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni , po nagrzaniu wstaw ciasta..piec ok 20minut aż się zarumieni.
3.W między czasie przygotuj składniki na masę . Na pół litra gotującego się na małym ogniu mleka wsyp 13 łyżek kaszy mannej i pogotuj aż zgęstnieje , grysik na mleku odstawić do wystygnięcia . Masło , cukier puder i żółtka
miksuj aż do uzyskania masy , gdy grysik będzie wystudzony dodaj do uzyskanej masy wcześniej . Miksuj aż wyjdzie jednolita masa .
4.Po wyciągnięciu wszystkich ciast pierwsze ciasto postaw na tatce i górę pokryj wcześniej zrobioną masą , wyłóż następną warstwę ciasta , którą wysmaruj dżemem i wyłóż ostatnią warstwę i GOTOWE........
Porady
Jeśli chcesz uzyskać inny kolor masy możesz dodać kakao..
Komentarze