Tort jojo

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tort, chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    40dag mąki
    2 jajka
    15dag smalcu
    15-20dag cukru
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Kilka kropel olejku rumowego

    Masa
    4-5 żółtek
    5-7 łyżek naparu mocnej kawy
    25dag masła
    12,5dag cukru pudru
    1 łyżeczka spirytusu

    Oraz
    Dżem
    Mielone orzechy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort jojo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, podzielić na trzy równe części i każdą osobno upiec w tortownicy o średnicy około 29cm. Krążki piec w temperaturze 170-180 stopni przez 20 minut. Wystudzić.
    Przygotować masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem , dodając wystudzony napar kawy, dalej ucierać. Rondelek z utartą masą postawić na małym ogniu gotować 10 minut cały czas mieszając, po czym wystudzić. Masło utrzeć na puch, ucierając, stopniowo dodawać zimną masę jajeczno i kawową. Na koniec wlać spirytus.
    Pierwszy krążek wysmarować 1/3 porcją masy. Przykryć drugim krążkiem, na który wyłożyć dowolny dżem. Całość przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu (na koniec przyciskałam do masy nóż tak, aby powstały nierówności), a następnie posypać mielonymi (lub posiekanymi) orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować