1.Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać odrobinę mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z ziołami. W misce roztrzepać jaja z solą, dodać resztę mleka, zaczyn oraz mąkę. Wyrobić ciasto. od koniec wyrabiania dodać uprzednio roztopioną i ostudzoną margarynę. Gdy ciasto jest zbyt luźne dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Oliwę rozgrzać. Dodać pokrojony ząbek czosnku, ketchup oraz koncentrat. Doprawić kucharkiem, pieprzem i oregano. Lekko podgrzać.
3.Pieczarki obrać i pokroić, podsmażyć na margarynie,. Cebulę pokroić w piórka i dodać do pieczarek przyprawić i wszystko podsmażyć .
Ser zetrzeć na tarce, oliwki i szynkę pokroić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią i formować placki lub delikatnie rozwałkować na placek . Nakładać po łyżce sosu, rozsmarować, nałożyć dodatki, posypać oregano. Piec na blaszce posmarowanej margaryną i podsypanej mąką w temp. 180-200ºC. przez ok. 15min.
Komentarze