Pizzerinki z pomidorami

5 (191 ocen)

Szybkie, fajne jako przekąska, bo są małe i każda może być inna. Robimy je z mężem często na kolację.

Składniki:

  • ciasto:
    25 dag mąki
    sól
    3 dag drożdży
    1 łyżka oleju
    farsz:
    10 dag pokrojonych pomidorów z puszki
    2 ząbki czosnku
    oregano
    20 dag mozzarelli
    20 dag pomidorów
    5 dag oliwek
    10 dag kiełbasy
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pizzerinki z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, drożdżami oraz olejem. Stopniowo wlewać 120 ml letniej wody i wyrobić ciasto o dość gęstej konsystencji. Kiedy nie będzie się już kleiło do dłoni, przełożyć je do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na 8 części i rozwałkować na niewielkie placki.
  • 2. Posiekane pomidory zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić 10 min. Packi posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry pomidorów, kiełbasy i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć oliwki.
  • 3. Piec w temp. 250 st. C przez 10-12 min, aż brzegi się zrumienią.

Porady

Zamiast pomidorów z puszki można użyć przecier pomidorowy, doprawić jak pisze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować