Szybkie, fajne jako przekąska, bo są małe i każda może być inna. Robimy je z mężem często na kolację.
Składniki:
ciasto:
25 dag mąki
sól
3 dag drożdży
1 łyżka oleju
farsz:
10 dag pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
oregano
20 dag mozzarelli
20 dag pomidorów
5 dag oliwek
10 dag kiełbasy
pieprz, sól
Pizzerinki z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, drożdżami oraz olejem. Stopniowo wlewać 120 ml letniej wody i wyrobić ciasto o dość gęstej konsystencji. Kiedy nie będzie się już kleiło do dłoni, przełożyć je do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na 8 części i rozwałkować na niewielkie placki.
2.Posiekane pomidory zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić 10 min. Packi posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry pomidorów, kiełbasy i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć oliwki.
3.Piec w temp. 250 st. C przez 10-12 min, aż brzegi się zrumienią.
Porady
Zamiast pomidorów z puszki można użyć przecier pomidorowy, doprawić jak pisze.
Komentarze