Pizzerinki z kiełbasą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać , dodać sól i zaczyn drożdżowy . Ciasto wyrabiamy powoli dolewając wodę. Gotowe przekładamy do miseczki lekko obsypanej mąką , przykrywamy ściereczka i ostawiamy na ok. jedną godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy ale krótko i dzielimy na 8-9 kawałków. Z każdego kawałka formujemy płaski placek i smarujemy sosem.
Passatę pomidorową podgrzewamy i doprawiamy a następnie studzimy. Zimnym sosem smarujemy placki. Na sosie układamy kiełbasę, pokrojone oliwki i ser. Pizzerinki zostawiamy na ok. 15 min aby podrosły a następnie wkładamy do pieca nagrzanego do temp 180 stopni na ok. 12-15 min.
Komentarze