Pizzerinki z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* do wykonania sosu używałam mojego domowego "ketchupu" z przepisu:
/przepis/ketchup-idealny-do-sosow
Można wykorzystać passatę pomidorową, ale warto ją doprawić.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się roztopić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąkami, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Sos:
Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy "ketchup" lub passatę i smażymy, aż zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części. Z każdej formujemy kulkę. Rozpłaszczamy ją i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, podsypując kaszą manną. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.
Dodatki:
Pieczarki, oliwki i figę kroimy w plasterki, szynkę w paseczki.
Mini pizze smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy serem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze