pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą

0 (0 ocen)

jest chrupiąca, smaczna, syta..................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka pszenna 2 szklanki, mąka żytnia 2 szklanki, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, woda ciepła 340 ml, olej rzepakowy 2 łyżki, drożdże świeże 30 gram......

    FARSZ: pory 1 większa, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, szpinak świeży 2 pęczki, kucharek 2 łyżeczki, sos pomidorowy 3/4 szklanki, oregano 1 łyżka, mozzarella w kulce 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie wsypać mąkę pszenną typ 500, mąkę żytnią typ 2000, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut
  • etap 2. ciasto posypać mąką pszenną, przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
  • etap 3. ciasto na stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano
  • etap 4. na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście
  • etap 5. na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę
  • etap 6. piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie góra/dół -

    pizzę kroić lekko przestudzoną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować