Pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie wsypać mąkę pszenną typ 500, mąkę żytnią typ 2000, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut
2.ciasto posypać mąką pszenną, przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
3.ciasto na stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano
4.na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście
Komentarze