Pizza ze szpinakiem, pomidorami i tuńczykiem

5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszna, sycąca pizza dla miłośników szpinaku, ale nie tylko:)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę do pizzy o średnicy 32 cm)
    ciasto:
    7 g drożdży suszonych,
    350 g mąki ( u mnie do pizzy 00),
    ok. 200 ml letniej wody,
    łyżeczka cukru ( u mnie trzcinowy),
    łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
    łyżka oliwy,
    sos:
    ok. 350 g pomidorów,
    łyżeczka przyprawy do pizzy,
    ząbek czosnku,
    dodatki :
    ok. 200g świeżego szpinaku,
    kulka mozzarelli,
    ok. 100 g żółtego startego sera,
    puszka tuńczyka w sosie własnym,
    kilka małych pomidorków,
    przyprawa do pizzy,
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizza ze szpinakiem, pomidorami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1.Ciasto: Mąkę przesiewamy.
    Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Zaczynamy od sosu.
    2.Sos:Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż uzyskamy konsystencję sosu. Możemy też zblendować aby sos był gładszy.
    3. Szpinak dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek i blanszujemy przez 2-3 minuty, odcedzamy studzimy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody i kroimy.
    4. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i odsączamy, rozdrabniamy.
    5. Z ciasta formujemy spód, delikatnie smarujemy odrobiną oliwy, nakładamy gotowy przestudzony sos, posypujemy żółtym serem( trochę zostawiamy na wierzch), następnie dajemy szpinak, tuńczyka, mozzarellę, pomidorki i posypujemy resztą żółtego sera, oraz odrobiną przyprawy do pizzy . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni przez ok 15-20 min.

Porady

Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600. Ja do tej pizzy użyłam mąki pszennej typ 500. Sól dodajemy do maki, nie do drożdży bo nie urosną. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto tym pizza będzie bardziej puszysta. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować