Pizza z rukolą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pizza jak z prawdziwej włoskiej knajpy- doskonale smakuje z sosem czosnkowym

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    250 ml mleka
    1 paczka drożdży w proszku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 duże ząbki czosnku
    2 łyżki ziół prowansalskich
    pieprz
    Sól
    15 dag prosciutto
    10 dag rukoli
    15 dag mozzarelli
    7-8 dag sera żółtego
    kilka łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto.
  • 2. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o średnicy 30 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem.
  • 3. Układamy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 190-200 stopni. Na upieczone ciasto kładziemy większe kawałki prosciutto, na nie umytą i osuszoną rukolę, następnie prosciutto pocięte na około 1,5 cm kawałki. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, tzn. tylko do czasu aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować