Pizza jak z prawdziwej włoskiej knajpy- doskonale smakuje z sosem czosnkowym
30 min
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
1 paczka drożdży w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz
Sól
15 dag prosciutto
10 dag rukoli
15 dag mozzarelli
7-8 dag sera żółtego
kilka łyżek oleju rzepakowego
Pizza z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto.
2.Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o średnicy 30 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem.
3.Układamy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 190-200 stopni. Na upieczone ciasto kładziemy większe kawałki prosciutto, na nie umytą i osuszoną rukolę, następnie prosciutto pocięte na około 1,5 cm kawałki. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, tzn. tylko do czasu aż ser się rozpuści.
Komentarze