Pizza z lodowki
.400 gr maki pszennej
.25 gr drozdzy swiezych
.1 i 1/3 szklanki wody
.1 lyzeczki i troche soli
.1 lyzeczka cukru
.2 lyzki oleju roslinnego
Dodatki
.plasterki salami
.50 gr mozzarelli do pizzy
.30 gr sera zoltego
.szklanka sosu pomidorowego
.listeczki bazylii
Pizza z lodowki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze mieszamy z cukrem i 1/3 szklanki cieplej wody-odstawiamy.
2.Make przesiewamy do mieseczki ,dodajemy sol i laczymy ze soba,w mace robimy dolek,wlewamy zaczyn z drozdzy ,olej i reszte wody,mieszamy dokladnie,wyrabiamy chwile reka ,potem zas okrywamy miseczke folia spozywcza i wkladamy do lodowki na kilka godzin .
3.Blaszke z piekarnika smarujemy olejem i pudrujemy maka.
4.Wyrosniete ciasto przekladamy na deske, wyrabiamy podsypujac nieco maka,nastepnie przekladamy na przygotowana blaszke i rozciagamy dlonmi wysmarowanymi olejem .
5.Blaszke okrywamy sciereczka i pozostawiamy do wyrastania na ok.30 min.
6.Piekarnik nagrzewamy do temp.maksymalnej ( u mnie 240 st C ),ciasto smarujemy sosem pomidorowym i blaszka wedruje na ostatnia polke w piekarniku i pieczemy przez 15 min,potem wystawiamy na zewnatrz i nakladamy dowolne dodatki,nastepnie blaszke umieszczamy na gornej polce piekarnika na 7-10 min.
7.Pizze przed podaniem dekorujemy swiezymi listeczkami bazylii.
Komentarze