Pizza z lodowki

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.

"Wygodny "sposob na pyszna,chrupiaca pizze

  • 3 godz.

Składniki:

  • Pizza z lodowki
    .400 gr maki pszennej
    .25 gr drozdzy swiezych
    .1 i 1/3 szklanki wody
    .1 lyzeczki i troche soli
    .1 lyzeczka cukru
    .2 lyzki oleju roslinnego

    Dodatki
    .plasterki salami
    .50 gr mozzarelli do pizzy
    .30 gr sera zoltego
    .szklanka sosu pomidorowego
    .listeczki bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z lodowki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze mieszamy z cukrem i 1/3 szklanki cieplej wody-odstawiamy.
  • 2. Make przesiewamy do mieseczki ,dodajemy sol i laczymy ze soba,w mace robimy dolek,wlewamy zaczyn z drozdzy ,olej i reszte wody,mieszamy dokladnie,wyrabiamy chwile reka ,potem zas okrywamy miseczke folia spozywcza i wkladamy do lodowki na kilka godzin .
  • 3. Blaszke z piekarnika smarujemy olejem i pudrujemy maka.
  • 4. Wyrosniete ciasto przekladamy na deske, wyrabiamy podsypujac nieco maka,nastepnie przekladamy na przygotowana blaszke i rozciagamy dlonmi wysmarowanymi olejem .
  • 5. Blaszke okrywamy sciereczka i pozostawiamy do wyrastania na ok.30 min.
  • 6. Piekarnik nagrzewamy do temp.maksymalnej ( u mnie 240 st C ),ciasto smarujemy sosem pomidorowym i blaszka wedruje na ostatnia polke w piekarniku i pieczemy przez 15 min,potem wystawiamy na zewnatrz i nakladamy dowolne dodatki,nastepnie blaszke umieszczamy na gornej polce piekarnika na 7-10 min.
  • Pizza z lodowki 7. Pizze przed podaniem dekorujemy swiezymi listeczkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować