Pizza z gęstym sosem pieczarkowym

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

włoskie smaki, czyli przepyszne ciasto i wspaniałe nadzienie, nieco inne niż zwykłe usmażone pieczarki

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    0,5 kg mąki
    300 ml bardzo ciepłej wody
    50g drożdży
    4 łyżki oleju
    łyżeczka soli

    FARSZ:
    0,5Kg pieczarek
    2 cebule
    olej
    1łyżeczka bazylii, oregano i przyprawy do pizzy
    sól
    100ml wody
    2łyżeczki mąki + 30ml wody

    ketchup
    przyprawa do pizzy
    ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z gęstym sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Pokruszone drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wlać je do miski z przesianą mąką, dodatkiem oleju i soli. Ciasto zacząć wyrabiać drewnianą łyżką a następnie uformować w całość , by powstała kula. Pozostawić ją w naczyniu po przykryciem na 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkować w kształt okręgu, pozostawić 'margines' - zawinąć go by był wyższy od reszty ciasta. Środek wysmarować ketchupem , obficie obsypać przyprawą i nałożyć farsz
  • 2. FARSZ:
    Cebulę pokrojoną w półplastry zeszklić. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki/półplasterki. Wsypać na cebulę i dusić pod przykryciem. Po ok. 10min wsypać przyprawy, posolić. Dusić ok 15min,a następnie zdjąć pokrywkę by powstała woda całkowicie odparowała. Jeśli tak się stanie, zalać pieczarki 100ml wody i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą. Zagęścić pieczarki. Pogotować jeszcze kilka minut. Konsystencja ma być bardzo gęsta.
  • 3. Ciasto z nałożonym farszem włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 230*C i piec 20min. Ser ułożyć na cieście 10min przed końcem pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować