Jajka z gęstym sosem chrzanowym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane jajka na pewno znajdą miejsce na świątecznym stole lecz nie tylko . Mile zaskoczą naszych gości i znikną w oka mgnieniu ze stołu .

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
    oliwki
    kapary
    rzeżucha
    1 garść miksu sałat
    Sos:
    1 jajko wiejskie
    1 łyżka chrzanu - u mnie ze słoika
    1 łyżka octu jabłkowego
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    po 2 szczypty soli , cukru i czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajko Sosy Przekąski

Jajka z gęstym sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z gęstym sosem chrzanowym 1. Do sparzonego jajka dodaję chrzan , ocet , sól , cukier , pieprz , miksuję blenderem 2 sekundy , ciągle miksując dodaję strużką olej , miksuję do momentu aż powstanie gęsty sos . Ugotowane jajka obieram ze skorupek , kroję na pół , układam na sałacie . Jajka dekoruje sosem , pokrojonymi oliwkami , kaparami i rzeżuchą .

Porady

Sosu starczy na 10 jajek , ja w przepisie dałam 5 , resztę sosu przeznaczyłam na kanapki - do wędliny .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować