PIZZA - CIASTO Z ZIEMNIAKAMI

4.48 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzięki ziemniakom ciasto nie jest suche i smakuje jak z Pizzy Hut.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    0,5 kg mąki
    ok. 2,5 - 3 g drożdży
    1 szkl. wody mineralnej (może być trochę więcej)
    6 małych ziemniaków, po ugotowaniu i zmieleniu ok. 2-2,5 szkl
    sól (na oko)
    2 łyżki oliwy lub oleju

    Sos pomidorowy do posmarowania:
    ok. 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
    4 ząbki czosnku (więcej lub mniej w zależności jaką kto lubi intensywność)
    zioła w zależności od upodobań: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek,
    sól, pieprz, można dodać ketchupu do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza - ciasto z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, dodajemy pokruszone drożdże oraz sól. Wlewając powoli letnią wodę zagniatamy ciasto.
    Następnie dodajemy ugotowane i zmielone ziemniaki.
    Wszystko przez kilka minut dobrze zagniatamy.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 25-30 minut.
    W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy, mieszamy z wodą i keczupem ziołami oraz sól, pieprz do smaku (tak żeby nie był za rzadki). Odstawiamy żeby się przegryzł:)
    Wyrabiamy dobrze ciasto i na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju.
    Blachę smarujemy oliwą i rozciągam ciasto( dobrze jest posmarować sobie również ręce ). Ciasto smaruje sosem pomidorowym.
    Po tym czas na dodatki, wg upodobań każdy lubi coś innego na pizzy, do wyboru do koloru:
    pieczarki, pomidory, kiełbasa (salami, krakowska podsuszana itp.), wszystko pokrojone w plasterki, boczek, szynka, cebula pokrojona w talarki lub piórka, papryka, ogórki pokrojone w kostkę/paseczki, oliwki, kukurydzę odcedzamy, ser najlepiej mozzarella (jeśli nie ma to żółty ścieramy na tarce).
    Układamy wybrane dodatki na cieście, na to rozkładamy mozzarellę i wkładamy do piekarnika, temperatura 190-200 stopni.
    Czas pieczenia: piekarnik gazowy-ok. 40 minut, elektroniczny-ok. 30 minut.
    Dzięki ziemniakom ciasto nie jest suche i smakuje jak z Pizzu Hut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować