Jabłecznik - szarlotka z całych jabłek z niespodzianką

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniała szarlotka z całymi jabłkami, a gdy ją nabierasz łyżeczką czeka na ciebie niespodzianka - wycieka krówka, toffi, dżemik, rodzynki... a buziak Ci się uśmiecha przy pierwszym kęsie i jesteś już w obłokach...

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na spód: 3 szkl. mąki pszennej
    1 kostka masła
    2 łyżki smalcu
    1 lyżka kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki drobnego cukru (lub pudru wtedy trochę więcej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    dodatkowo:
    ok 16- 18 niedużych jabłek najlepiej papierówek (tak żeby wyłożyć całe na całej blasze)
    5 białek
    1/2 szkl. cukru
    nadzienie do jabłek (niespodzianka): dżem jeżynowy (malinowy, z czarnej porzeczki lub inny wg upodobań), rodzynki (orzechy), krówki cukierki, cynamon, cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik - szarlotka z całych jabłek z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć i wydrążyć środki.
    Make przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier zółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godz. (można bez schłodzenie, mi i tak wychodzi tylko długo nie gnieść ciasta). Blachę wysmarować smalcem (można też wyłożyć papierem). na dnie rozłożyć ciasto (brzegi na 2 cm można delikatnie obkleić- zrobić takie "burty"). Ponakłuwać ciasto widelcem.
    Piec w nagrzanym piekarniku w tem. 170 st. C przez ok. 15min aż się delikatnie zarumieni.
    W tym czasie białka ubić na sztywną piane, następnie dodać cukier i ubijać aż się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniącą.
    Wyjąć zarumienione ciasto, ułożyć jabłka (wydrążeniami w pionie). Nadziać dowolnie. Ja na dno wrzuciłam kawałek cukierka krówki (lub tofifi) na to duży rodzynek (lub 2 mniejsze) i na koniec wypełniamy dziury do końca dżemem ja akurat miałam świeży własnej produkcji jeżynowy. Wszystko posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka wykładamy ubitą piane i równomiernie rozprowadzamy.
    Pieczemy 45 min do godziny, w zależności od piekarnika, w temp. ok 180-190 st. C. Pod koniec najlepiej sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu najlepiej się kroi kawałkami z całym jabłkiem już schłodzone ale smakuje najlepiej ciepłe jak krówka i dżem wypływa pod łyżeczka.
    Smacznego!

Porady

Jeśli jabłka są większe i twardsze niż papierówki to można po wydrążeniu przekroić na pół w poprzek, tak żeby było zagłębienie na dodatki - niespodziankę. Ciasto na duża blachę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować