Jabłecznik - szarlotka z całych jabłek z niespodzianką

  • wyświetlono: 2129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniała szarlotka z całymi jabłkami, a gdy ją nabierasz łyżeczką czeka na ciebie niespodzianka - wycieka krówka, toffi, dżemik, rodzynki... a buziak Ci się uśmiecha przy pierwszym kęsie i jesteś już w obłokach...

  • 150min

Składniki

Składniki na spód: 3 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła
2 łyżki smalcu
1 lyżka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki drobnego cukru (lub pudru wtedy trochę więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
dodatkowo:
ok 16- 18 niedużych jabłek najlepiej papierówek (tak żeby wyłożyć całe na całej blasze)
5 białek
1/2 szkl. cukru
nadzienie do jabłek (niespodzianka): dżem jeżynowy (malinowy, z czarnej porzeczki lub inny wg upodobań), rodzynki (orzechy), krówki cukierki, cynamon, cukier waniliowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik - szarlotka z całych jabłek z niespodzianką

  • 1. Jabłka umyć i wydrążyć środki.
    Make przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier zółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godz. (można bez schłodzenie, mi i tak wychodzi tylko długo nie gnieść ciasta). Blachę wysmarować smalcem (można też wyłożyć papierem). na dnie rozłożyć ciasto (brzegi na 2 cm można delikatnie obkleić- zrobić takie "burty"). Ponakłuwać ciasto widelcem.
    Piec w nagrzanym piekarniku w tem. 170 st. C przez ok. 15min aż się delikatnie zarumieni.
    W tym czasie białka ubić na sztywną piane, następnie dodać cukier i ubijać aż się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniącą.
    Wyjąć zarumienione ciasto, ułożyć jabłka (wydrążeniami w pionie). Nadziać dowolnie. Ja na dno wrzuciłam kawałek cukierka krówki (lub tofifi) na to duży rodzynek (lub 2 mniejsze) i na koniec wypełniamy dziury do końca dżemem ja akurat miałam świeży własnej produkcji jeżynowy. Wszystko posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka wykładamy ubitą piane i równomiernie rozprowadzamy.
    Pieczemy 45 min do godziny, w zależności od piekarnika, w temp. ok 180-190 st. C. Pod koniec najlepiej sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu najlepiej się kroi kawałkami z całym jabłkiem już schłodzone ale smakuje najlepiej ciepłe jak krówka i dżem wypływa pod łyżeczka.
    Smacznego!

Porady

Jeśli jabłka są większe i twardsze niż papierówki to można po wydrążeniu przekroić na pół w poprzek, tak żeby było zagłębienie na dodatki - niespodziankę.
Ciasto na duża blachę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-204e1bq

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

pączki z całych jaj

pączki wyszły pyszne dokładnie...

pączki

Dodane przez: ania-gotuje

Pyszne Pączki z całych jaj

Pulchne pączki w bardziej ekonomicznej...

Propozycja podania

Dodane przez: kiciax1

Szarlotka z połówkami jabłek z cynamonem

Jest prosta, szybka i bardzo smaczna...

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

Szarlotka z jabłkami i gruszkami

Dodane przez: AnkaFiranka

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście...

Za oknem piękna pogoda, więc do...

Szarlotka

Dodane przez: Babka

Mocno kakaowa szarlotka z budyniem i dużą...

Dla moich dzieci to najlepsza z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE