Pikantne "Skrzydełka" z kalafiora z sosem tzatziki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna zdrowa przekąska.

  • 40 min

Składniki:

  • Na sos:
    -1 jogurt naturalny
    -1/2 świeżego ogórka
    -1 ząbek czosnku
    -garść koperku
    -1 łyżeczkę soku z cytryny
    -sól, pieprz do smaku
    -1 łyżeczkę cukru do smaku
    Pozostałe składniki:
    -Mały kalafior
    -1,5 szkl. mąki pszennej
    -3 jajka
    -kopiastą łyżkę koncentratu pomidorowego
    -2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    -1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -vegeta do smaku
    -Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne "skrzydełka" z kalafiora z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórek i czosnek obieramy i ocieramy na tarce o drobnych

    oczkach. Koperek drobno siekamy. Do miseczki wkładamy ogórek

    z czosnkiem dodajemy koperek, jogurt, sok z cytryny, cukier i

    sól i pieprz do smaku dokładnie mieszamy.
  • 2. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski

    dodajemy mąkę, koncentrat pomidorowy, proszek do pieczenia i

    przyprawy całość miksujemy w czasie miksowania stopniowo

    dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą!) tyle żeby ciasto miało

    konsystencję ciasta naleśnikowego. W garnku lub we frytkownicy

    rozgrzewamy olej tyle by kalafior podczas smażenia był cały

    zanurzony. Różyczki kalafiora wrzucamy do ciasta i delikatnie

    mieszamy aby każdy kawałek kalafiora był dobrze pokryty

    ciastem. Tak przygotowany kalafior przekładamy do nagrzanego

    tłuszczu i smażymy aż lekko się zrumienią. wykładamy na ręcznik

    papierowy aby odsączyć od nadmiaru tłuszczu. podajemy na ciepło

    lub na zimno z sosem tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować