Pikantne placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię proste, smakowite i szybkie w przygotowaniu dania obiadowe. Jednym z nich są placki ziemniaczane, które uwielbiam od najmłodszych lat. Klasyczne placki ze śmietaną są pyszne, ale ich smak może stać się jeszcze lepszy - oryginalny i wyrazisty...

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka śmietany (zapobiegnie ciemnieniu placków)
    - 50 g suszonych pomidorów
    - 2 łyżki świeżego koperku
    - ostra papryka mielona
    - szczypta kurkumy
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Pikantne placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, startą cebulę, posiekany koperek oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej wraz 1 łyżką śmietany, ostrą papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu odsączmy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe placki podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub kwaśną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować