500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego,
pół łyżeczki soli,
1 jajko,
bułka tarta,
solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu,
1 łyżeczka gładkiej musztardy,
1-2 ząbki czosnku,
pół łyżki przyprawy do mięsa mielonego (Kamis lub Prymat) ew. przyprawy kebab-gyros,
łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
kawałek namoczonej bułki (nie dużo bo ma być mięso a nie bułka z mięsem),
łyżka posiekanej drobno cebuli - można ją podprażyć na suchej patelni,
olej do smażenia.
Pikantne kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz bułki i jajka dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie dodajemy odciśnięta bułkę oraz jajko i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Komentarze