Pikantne kotlety mielone

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój przepis na kotlety mielone

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego,
    pół łyżeczki soli,
    1 jajko,
    bułka tarta,
    solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu,
    1 łyżeczka gładkiej musztardy,
    1-2 ząbki czosnku,
    pół łyżki przyprawy do mięsa mielonego (Kamis lub Prymat) ew. przyprawy kebab-gyros,
    łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
    kawałek namoczonej bułki (nie dużo bo ma być mięso a nie bułka z mięsem),
    łyżka posiekanej drobno cebuli - można ją podprażyć na suchej patelni,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pikantne kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz bułki i jajka dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie dodajemy odciśnięta bułkę oraz jajko i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować